Η μελέτη των επτά χωρών

Η Κρητική διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, μικρές ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και με σχεδόν μοναδική πηγή πρόσληψης λίπους το ελαιόλαδο αποτελεί το πρότυπο της υγιεινής διατροφής, που όταν γίνεται τρόπος ζωής, εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία.

Η ιστορία...

Με αφορμή τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων που εμφάνιζαν οι Κρητικοί, στις αρχές της δεκαετίας του '60 , ο Αμερικανό ς επιστήμονας Ancel Κeys και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν μια έρευνα με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών ανθρώπων από εφτά διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φιλανδία, Η.Π.Α. και Ιαπωνία) γνωστή και ως η μελέτη των 7 χωρών και έχοντας σαν απώτερο σκοπό να διερευνηθεί η ασαφής μέχρι τότε σχέση μεταξύ δίαιτας και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο, σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν. Μετά από 20 έτη παρακολούθησης οι Κρητικοί παρουσίαζαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτων από όλες τις αιτίες, ενώ μετά από 25 έτη παρακολούθησης οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Κρήτη ήταν εντυπωσιακά λιγότεροι σε σχέση με τους θανάτους που παρατηρήθηκαν στους πληθυσμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βόρεια Ευρώπη.

Το συμπέρασμα...

Προσπαθώντας οι επιστήμονες να ανακαλύψουν το μυστικό, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία αυτού του φαινομένου ήταν κατά κύριο λόγο  η απλή και λιτή διατροφή των Κρητικών, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν και είναι το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών

.